Yemek yapmak benim gibi sizin için de tutkuysa ve Türk mutfağı olduğu kadar Dünya mutfağına da merak salmaya başladıysanız benim gibi, İtalyan mutfağında tatlı ve tuzlularda pek çok kez karşınıza çıkmıştır rikotta. Nedir dedim bu ricotta? Meğer bizim bildiğimiz tatlı lor peyniriymiş. Biz genelde raf ömrü uzasın diye tuzlarız. Bu yüzden de piyasada tatlı lor bulmak zordur. Ancak evde yapması da çok kolay bu peyniri.
İşte size lor peyniri, nam- ı diğer ricotta tarifi:
- 1 litre süt
- 4 kaşık üzüm sirkesi veya limon suyu (asitli oldukları için sütü keserler)
- 1 çay kaşığı tuz
Süt çelik tencereye alınır. İçine tuz atılır. Bu tuz miktarı peynirinizi çok da tuzlu yapmayacak merak etmeyin. biraz da tuz gerek. Üzeri hafif kaymak tutana kadar ısıtılır. Yani tam kaynamadan yaklaşık 80 dereceyken ocaktan alınır. içine sirke eklenir ve şöyle bi karıştırılır. sütün kesiliverdiğini göreceksiniz. Bu şekilde 1 -2 saat bekletin. Sonra bir süzgeç alınır içine temiz bir tülbent serilir ve karışım süzülümeye bırakılır. En az 2 saat suyunun süzülmesi için gereklidir. Sonra tülbenti kaldırıp sıkın kalan su da iyice gitsin. Ricottanız hazır. Afiyet olsun.
Tatlılarda, tuzlularda afiyetle yiyebilirsiniz. ister içine şeker ya da reçel katın kızarmış ekmeğe sürün, ister makarna ya da böreğe koyun arzu ederseniz tuz ekleyin öyle yiyin. Size kalmış. Her şeyle gider. Daha sonraki yazılarımda sizlerle ricotta ile hazırlanabilecek tarifler paylaşacağım.
Sevgiyle kalın. :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder